Home » OMUL ȘI NATURA » Urşii polari pierd în greutate din cauza topirii gheţarilor din Arctica

Urşii polari pierd în greutate din cauza topirii gheţarilor din Arctica

Experţii au analizat o populaţie de aproximativ 950 de urşi polari, care trăiesc pe coasta nordică din Ontario. Aceştia sunt urşii cu habitatul cel mai sudic şi în aceste condiţii sunt cei mai vulnerabili la efectele schimbării climatice. În ultimele trei decenii, o dată cu topirea gheţarilor din Arctica, urşii polari au pierdut cam 10% din greutate, după cum arată un nou studiu realizat de cercetătorii canadieni.
Pe baza datelor strânse între anii 1984 şi 2009, cercetătorii au stabilit că greutatea medie a masculilor a scăzut cu 45 de kg, iar a femelelor cu 31 de kg, adică o modificare importantă, având în vedere că greutatea medie normală a unui urs polar mascul este de aproximativ 500 de kg, iar a unei femele de 250 kg. Scăderea greutăţii urşilor polari a avut o legătură strânsă cu topirea gheţarilor.

Din 1980, sezonul îngheţat în Golful Hudson s-a micşorat în medie cu o zi pe an, silind urşii polari să petreacă mai multă vreme pe teren uscat, decât angajaţi în vânarea focilor, care constituie principala lor sursă de hrană.

Urşii polari beneficiază în prezent de o perioadă mai mică cu 30 de zile în care pot vâna foci, a pus în evidenţă studiul citat de The Guardian.

sursa:descopera.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

test